Lezing over journalistiek in tijden van polarisatie
Jasper van den Bovenkamp

Jasper van den Bovenkamp is schrijver en journalist. Hij vertelt over zijn werk als journalist in tijden van polarisatie en over zijn deels autobiografische debuutroman de Openbaring. Jasper groeide op in een gereformeerd plattelandsdorp maar verloor gaandeweg zijn geloof. Hoe leef je verder zonder iets waarmee je vergroeid bent geraakt?

Levensbeschouwelijke of religieuze overtuigingen vormen de diepste drijfveren voor ons denken en moreel handelen. Jasper van den Bovenkamp (1987) groeide op in een streng-gereformeerd plattelandsdorp. Hij ging studeren, verhuisde naar de stad en kreeg nieuwe vrienden. Gaandeweg verloor hij het geloof dat op hem als kind zo’n diepe indruk had gemaakt. Maar, vroeg hij zich steeds nadrukkelijker af, is er buiten de bubbel van dat geloof wel iets voorhanden dat die oude, vertrouwde en veiligheid biedende overtuigingen kan vervangen? Kun je leven zonder iets waarmee je min of meer vergroeid bent geraakt? En zo ja, hoe doe je dat dan?

In zijn debuutroman De openbaring (augustus 2024) manoeuvreert hoofdpersoon Marnix rondom deze en andere vragen. De zoektocht die Marnix gaat is heel specifiek, maar de ermee samenhangende gevoelens van eenzaamheid en een soms verdwaasd om zich heen kijken, zullen je bekend voor kunnen komen.

Naast zijn boek, zal Jasper ook vertellen over zijn werk als journalist. Als schrijver kun je je boek creëren vanuit je eigen vellige bubbel, maar als journalist balanceer je tussen diverse bubbels. Hoe blijf je neutraal? En wat voor effect hebben bubbels, maar ook complottheorieën, op het werk als journalist?

Wie is Jasper van den Bovenkamp? Jasper is freelance journalist en schrijver. Hij publiceert over filosofie, sociologie en zingeving. Hij schrijft onder andere voor Trouw, NRC, Het Parool en De Groene Amsterdammer. In 2022 verscheen zijn boek Moeder van 40.000 kinderen, waarin hij het levensverhaal optekent van Vanessa Umboh, een Rotterdammer die ruim die jaar vrijwillig in armoede leefde. De

Lezing
Wanneer
Do 17 Okt — 19:30 tot 21:30 Tickets
Prijs
Deelnemen
10,00
Waar
Door
de Zoomerij bibliotheek x cultuur