Lezing over 'Entartete Kunst'
Claassen

Veel moderne beeldende kunst en muziek werd door de nazi’s als ‘entartet’, als ontaard, ongewenst beschouwd. Over die beeldende kunst maakten de aanhangers van Hitler in 1937 in München een grote tentoonstelling, in 1938 Düsseldorf een soortgelijke tentoonstelling, maar dan over ‘entartete’, ongewenste muziek.

Wat was de aanleiding voor die tentoonstellingen? Wie waren die ontaarde beeldend kunstenaars en componisten? Wat voor werk maakten zij? Op deze vragen krijgt u een antwoord tijdens deze lezing. Tijdens de voordracht hoort u muziek van Paul Hindemith , een fantastisch Jiddisch lied en hoort en ziet u een prachtig operafragment van Franz Schreker . U ziet werk van Otto Dix, die portretten schilderde voor H. Göring, en ook van onder meer Franz Marc, Emil Nolde , Vincent van Gogh en Wassily Kandinsky.

Josée Claassen is kunsthistorica en liefhebber van klassieke muziek. Tijdens en na haar opleiding in Leiden gaf zij daar als gastdocent colleges cultuurhistorie. Afgelopen jaren heeft zij zich gespecialiseerd in het geven van lezingen waarin beeldende kunst gecombineerd wordt met klassieke muziek. Een boeiende combinatie, zoals velen in Oosterbeek inmiddels hebben ondervonden tijdens haar Kerstlezing voor zestig plus Renkum.

Lezing
Muziek
Wanneer
zo 11 apr. — 16:00 tot 17:30
Prijs
vrijwillige bijdrage
Waar
Door
Activiteiten in de kerken in Oosterbeek