Kamermuziek Oosterbeek Meesterpianiste Mariëtta Petkova
Mariëtta Petkova - foto Mike van den Toorn

In de internationale muziekwereld neemt Mariëtta Petkova een bijzondere plaats in.
‘De Bulgaarse meesterpianiste bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel meer dan de noten’ (NRC-Handelsblad).
‘Zij speelt niet de noten van de componisten, maar hun innerlijke gemoedstoestanden, in hun bewustzijn van de onontkoombaarheid aller dingen’ (Die Rheinpfalz).
Of in de woorden van het Franse Messager: ‘De virtuose speelt niet, ze ís muziek’.

Mariëtta Petkova werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, in Wenen bij Paul Badura-Skoda en in Amsterdam bij Jan Wijn. In 1994 rondde zij daar haar studie af met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij lessen bij de befaamde pianist György Sebök.

Nog maar 10 jaar oud, won Mariëtta Petkova in 1978 de Grand Prix van het Nationale Piano Concours van Bulgarije. Dit was de eerste van een serie prijzen en finaleplaatsen in o.a. Italië, Tsjechoslowakije, Bulgarije, Portugal, en Zwitserland (Concours Clara Haskil). In Nederland was zij o.m. winnares van het Eduard Flipse Concours. In 1993 werd haar door de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa de prestigieuze titel ‘Lauréate Juventus’ toegekend.

In 2000 overrompelde Mariëtta Petkova het Amsterdamse publiek met een Rachmaninov-recital in het Concertgebouw. Haar live-opnames uit Lausanne van de ‘24 Preludes’ van Rachmaninov werden door de internationale pers bejubeld.
In juni 2019 speelt zij in de befaamde Paderewski-zaal in Lausanne integraal de 24 preludes van Claude Debussy, waarvan tevens een cd-opname zal worden gemaakt.

De authenticiteit en veelzijdigheid in haar spel maken Mariëtta Petkova een veel gevraagde en geliefde solist op nationale en internationale podia.
Mariëtta is Steinway-Artist en heeft haar eigen cd-serie op het label Bloomline.

Op het programma van dit concert staan werken van o.a. Debussy en Chopin.
Aanvang 20.00, de zaal is open om 19.15 uur.

Muziek
Wanneer
do 11 apr. — 20:00 tot 22:00
Waar
Door
Activiteiten in de kerken in Oosterbeek
Gerelateerde agenda items