Autonomie, dat klinkt goed; vervolg op 'Kwaliteit van leven'
Autonomie, dat klinkt goed

Deze bijeenkomst is een vervolg op de ontmoeting over 'Kwaliteit van leven' (sep. 2017).
Autonomie (of zelfbeschikking) houdt in, dat anderen niet voor je beslissen, maar dat je dat zelf doet. Ook in de gezondheidszorg vinden we autonomie belangrijk, waar dit bijv. leidde tot een heel andere kijk op besluitvorming. Waar vroeger de dokter besliste, doen we dat nu waar mogelijk met de patiënt. Mensen staan in relatie tot elkaar. Relationaliteit is, net als autonomie, een belangrijk element van mens-zijn. In deze lezing willen we autonomie begrijpen, door haar in verbinding te brengen met relationaliteit. Wat houdt autonomie in die context in?
Een live uitvoering van een muziekstuk helpt ons bij onze gedachtevorming. We luisteren naar een deel uit Karlheinz Stockhausens 'Aus den Sieben Tagen'. De autonomie van de musici speelt in dit stuk een grote rol. Wat valt ons op bij de uitvoering ervan? Hoe ervaren de musici hun autonomie? Hoe verhouden zich autonomie en relationaliteit? En wat betekent dat voor de gezondheidszorg?
dr. Angeline van Doveren-Kersten studeerde filosofie, theologie en musicologie. Ze werkt onder meer bij ziekenhuis Rijnstate als ethicus.
Informatie: Jan Tijssen, jan_tijssen@hotmail.com

Lezing
Wanneer
zo 24 feb. — 16:00 tot 17:30
Waar
Door
Activiteiten in de kerken in Oosterbeek
Gerelateerde agenda items